Ale k veci, Taliani vypijú niekoľko káv denne, ibaže hovoríme o tých maličkých šáločkách, ktoré u nás všeobecne voláme malé presso alebo piccolo, u nich je to jednoducho "il caffè". Posledná šáločka kávy prichádza na rad vždy po večeri a to je často až okolo deviatej, desiatej večer. /Večerať v Taliansku začínaju viacmenej okolo ôsmej a je to hotovy rituál :-) ale o tom zase niekedy inokedy./
Začneme od tých najmenších v espresso šálke:
RISTRETTO je tá úplne prvá káva, vraj najkvalitnejšia, maximálne na dne espresso šálky
RISTRETTO |
ESPRESSO |
ESPRESSO LUNGO |
CAFFE CORRETTO |
V pohári môžete podávať:
LATTE MACCHIATO - čiže veľa napeneného mlieka s troškou silného espressa v strede
LATTE MACCHIATO |
CAFFE LATTE |
Nie je to však veľké presso s troškou mliečnej peny na vrchu!!! Ale veľmi silné espresso na dne väčšej šálky, zaliate väčším množstvom správne našľahaného horúceho mlieka.
CAPPUCCINO |
Hotová veda, však? :-) Ale kto by tej chuti a aróme odolal!
joj ja milujem kávičku, momentálne žial fičím na tej bezkofeínovej /keďže kojím/, ale aj tak si ju vychutnávam. Kupujem si ju v Tchibe, kde si ju dám aj zomlieť.Najradšej mám presso s trochou mlieka a s cukrom muscovado. Ďakujem že som sa zase niečo viac o kávičkách dozvedela :)
OdpovedaťOdstrániťooo :-) tak to mame obe rady to iste
Odstrániť